12.7 C
Mostar

MINISTAR ODBRANE TURSKE U SARAJEVU: Narod u BiH vidimo kao jedan

Turski ministar obrane Hulusi Akar poručio je tokom posjete Sarajevu da Republika Turska pridaje veliku pažnju stabilnosti i miru Bosne i Hercegovine te pozvao na rješavanje problema kroz dijalog.

“Mislim da za BiH i narod BiH nije dobro da govorimo o podjelama. Mi vidimo narode u BiH kao jedan narod. Pratimo situaciju izbliza i pozivamo da sve strane reagiraju mirno, strpljivo i dijalogom. Predlažemo da se postojeći problemi riješe mirnim putem i razgovorom”, naveo je Akar na konferenciji za medije u Sarajevu 27. decembra.

Dodao je kako Turska daje veliku podršku BiH na putu prema integracijama u Evropsku uniju i Sjeveroatlantski savez (NATO).

Sifet Podžić, ministar obrane Bosne i Hercegovine, kazao je kako dva ministarstva obrane surađuju od 2006. kad je potpisan prvi okvirni sporazum o suradnji.

“Svake godine se ti sporazumi ažuriraju i proširuju. Turska kao članica NATO-a i veliki prijatelj jako pomaže Bosni i Hercegovini u školovanju pripadnika Ministarstva obrane na turskim vojnim akademijama. Trenutno imamo 89 pripadnika koji su tamo na školovanju”, kazao je Podžić.

Podžić se osvrnuo i na tursku pomoć modernizaciji Oružanih snaga BiH te podsjetio na ranije potpisani sporazum o vojnoj pomoći Turske prema BiH vrijedan 200 miliona turskih lira (oko 15 miliona eura).

Podžić je dodao da je ovo bila prilika da rezimiraju učinjeno i da dogovore buduću suradnju. Planiran je i susret delegacije turskog ministarstva obrane s članovima Predsjedništva BiH.

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10. decembra je pokrenut neustavan prijenos nadležnosti s državnog na nivo entiteta RS u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosuđa te odbrane i bezbjednosti.

Najave odcjepljenja i prijenosa nadležnosti sa BiH na RS su počele kada je bivši visoki predstavnik, Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i zabranio negiranje genocida.

Oružane snage BiH broje oko 10.000 profesionalnih pripadnika, a u osnovi su im tri pukovnije koje baštine tradicije Armije BiH, Vojske RS i Hrvatskog vijeća odbrane (HVO).

Narodna skupština Republike Srpske je nadležnost u oblasti odbrane prenijela na nivo BiH 1. septembra 2005. godine usvajanjem reforme odbrane.

Odluka, kojom je prihvaćeno ukidanje Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske RS, te podržana njena transformacija u Oružane snage BiH od 1. januara 2006. godine, usvojena je dvotrećinskom većinom.

Isto je učinjeno i sa sličnim institucijama u entitetu Federacija BiH. Zakon o odbrani BiH je usvojila Parlamentarna skupština BiH krajem septembra 2005.

RSE, foto: Fena
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno