23.8 C
Mostar

VIŠE OD 11.000 MIGRANATA ušlo u Njemačku preko bjeloruske rute 2021.

Više od 11.000 ilegalnih migranata ušlo je u Nemačku ove godine iz Belorusije tranzitnim pravcem iz Poljske, saopštila je nemačka policija 27. decembra, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

EU optužuje režim beloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka da dovodi migrante, uglavnom sa Bliskog istoka ka granicama Poljske i drugih članica evropskog bloka Letonije i Litvanije kao deo „hibridnog napada“ kako bi uzvratio na sankcije Zapada.

Većina ilegalnih migranata nastoji da stigne do Nemačke, koja je poslednjih meseci pojačala policijske provere duž granice sa Poljskom.

Nemačka savezna policija je navela da je ove godine bilo 11.162 ilegalna ulaska „povezanih sa Belorusijom“, pri čemu se više od 95 odsto tih slučajeva dogodilo između avgusta i novembra.

Policija je saopštila da postoji trend smanjenja ilegalnih prelazaka granice, sa 470 slučajeva u decembru u poređenju sa više od 8.000 u oktobru i novembru zajedno.

Prema nemačkom zakonu, migrantima koji podnesu zahtev za azil dozvoljeno je da ostanu u zemlji do obrade njihovog zahteva za zaštitu.

Pad broja prelazaka migranata u decembru možda odražava promenu politike u Belorusiji nakon što je Lukašenkov režim pogođen petim paketom sankcija EU koja je takođe izvršila pritisak na treće zemlje da zaustave priliv migranata.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno