23.8 C
Mostar

POLITICO: U Evropi se rađa nova vojna supersila

Kad je zalutali projektil prošle sedmice pao na poljski teritorij i ubio dvoje ljudi, europske čelnike uhvatila je panika, piše Politico.

Dugotrajno nepovjerenje Poljske prema svemu ruskom i duboka antipatija sadašnje vlade prema Moskvi izazvali su zabrinutost od Bruxellesa do Berlina kako bi poljska vlada mogla učiniti nešto nepromišljeno.

Međutim, umjesto da izgubi živce, Varšava se ponijela stoički, stavivši svoje oružane snage u stanje pripravnosti, istovremeno držeći svoj barut suhim, sve dok nije postalo jasno što se zapravo dogodilo. Ubrzo je stigla i potvrda kako se zapravo radilo o projektilu protuzračne odbrane koji je ispalila Ukrajina i koji je zalutao do njihova zapadnog susjeda.

POLITICO: EU nema odgovor na krizu u Bosni i Hercegovini

Takva smirenost rezultat je procesa koja je Evropa godinama ignorirala; Poljska je izgradila najsnažniju europsku vojsku, koja će samo nastavljati jačati.

“Poljska je postala naš najvažniji partner u kontinentalnoj Evropi”, rekao je za Politico neimenovani visoki dužnosnik američke vojske u Evropi, naglašavajući ključnu ulogu koju je Poljska odigrala u podršci Ukrajini i u jačanju odbrane NATO-a na Baltiku.

Vojna parada poljske vojske, predsjednik PiS-a Jarosław Kaczyński i jurišni zrakoplovi FA-50

MAGAZIN POLITICO: Ukrajina predstavlja “istočni grijeh” NATO saveza

Usporedba s Njemačkom

Njemačka, tradicionalni američki saveznik u regiji, ostaje njihovo logističko središte. Ali beskrajne analize Berlina, koje na kraju nisu vodile nigdje, kao i nedostatak bilo kakve strategije, nisu ih učinili uistinu učinkovitim vojnim partnerom SAD-a, otkrio je isti dužnosnik.

I tako dok Njemačka nastavlja samo teoretizirati o budućim vojnim planovima, Poljska u svoje oružane snage već godinama ulaže znatna sredstva.

Varšava je tako nedavno saopćila da će povećati ciljanu potrošnju za odbranu s 2,4 posto bruto domaćeg proizvoda na čak 5 posto. U međuvremenu, pitanje je hoće li Njemačka biti u stanju, nakon što iscrpi investicijski fond za obranu od 100 milijardi eura koji je odobrila ranije ove godine, održati NATO-ov cilj, od potrošnje 2 posto BDP-a na vojsku. Prošle godine Njemačka je na obranu potrošila oko 1,5 posto BDP-a.

U međuvremenu poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak obećao je da će njegova država uskoro imati i “najmoćnije kopnene snage u Europi”. Na dobrom je putu.

Poljska već ima više tenkova i haubica od Njemačke i na putu je da ima mnogo veći broj vojnika. U ovome trenutku njihova ima 150 hiljada vojnika, a cilj je doseći broj od 300.000 do godine 2035. Njemačka trenutno ima 170.000 vojnika.

Trideset hiljada poljskih vojnika pripada novim snagama teritorijalne odbrane osnovanim 2017. To su takozvani ‘vikend vojnici‘ koji prolaze 16-dnevnu obuku nakon koje slijede kursevi obnavljanja znanja. U početku su se na njih gledalo s podsmijehom ali ukrajinski uspjeh u korištenju mobilne milicije opremljene protutenkovskim i protuzračnim projektilima sada potpuno opravdava tu poljsku ideju.

“Danas su sve sumnje u ovaj projekt nestale”, rekao je Błaszczak tokom nedavne ceremonije zakletve novih teritorijalnih trupe.

Za razliku od Njemačke, koja se muči da privuče nove trupe, Poljska nema problema s regrutacijom.

POLITICO: EU tvrdi da su svima vrata otvorena, a nisu

Sukob s EU i Bidenom

“Poljaci imaju mnogo pozitivniji stav prema vlastitoj vojsci od Nijemaca, jer su se morali boriti za slobodu. U vojnim krugovima niko ne dovodi u pitanje kvalitetu poljske vojske”, rekao je Gustav Gressel, bivši austrijski vojni časnik i stručnjak za sigurnost, sada zaposlen u Evropskom vijeću za vanjske odnose.

No ostaje pitanje hoće li se ta poljska vojna preseliti i na politički utjecaj u Evropi. Do sada to nije bio slučaj, velikim dijelom zato što centrističke snage koje dominiraju EU-om ne vjeruju poljskoj vladi, koju kontrolira nacionalistička Stranka prava i pravde (PiS).

Aktuelno natezanje između Varšave i Bruxellesa, oko onoga što EU vidi kao nepoštivanje demokratskih normi i vladavine prava od strane poljske vlade, nepovratno naštetilo je ugledu zemlje u cijelom bloku.

POLITICO: Može li Putinov “sirijski krvnik” spasiti Rusiju od još jednog poraza

“Poljska je zbog svojih unutarnjih sukoba postala sama sebi uteg“, rekao je Gressel, ističući unutarnje sukobe koji postoje čak i unutar PiS-a oko smjera u kojem zemlja ide i koliko daleko ići u kompromisu s Europom, prenosi Jutarnji.hr.

Međutim, jedina stvar oko koje se razjedinjene poljske političke stranke mogu složiti jest nužnost jačanja vojske.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno