15.5 C
Mostar

PREDSJEDNIK UKRAJINE: Krim će “jednog dana” biti vraćen pod kontrolu Kijeva

Nijedna vojska s druge strane granice nas ne plaši, jer nas štiti velika vojska s naše strane granice, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u novogodišnjoj poruci emitovanoj kasno 31. decembra.

Njegove izjave dolaze u vreme visokih tenzija između Moskve i Zapada zbog gomilanja trupa i zahteva Rusije da dobije široke “sigurnosne garancije” u Evropi i Centralnoj Aziji.

Vlasti u Kijevu izrazile su zabrinutost da bi Rusija mogla napasti Ukrajinu u narednim sedmicama.

Zelenski je rekao da okončanje rata između Kijeva i separatističkih formacija koje podržava Rusija u delovima istočne Ukrajine ostaje “glavni cilj” njegove vlade, obećavši da će “sledeća godina biti bolja”.

Ukrajinski predsednik je izrazio uverenje da će Krim “jednog dana” biti vraćen pod kontrolu Kijeva.

„Možemo reći da smo vratili Krim na globalnu agendu kako bismo jednog dana mogli reći da smo vratili Krim Ukrajini“, rekao je Zelenski. “I važno je da se vrate svi zatvorenici. Svi.”

Zelenski je također izrazio podršku građanima ukrajinskog regiona Krima koji je okupiran od strane Rusije, a koje su tamo priveli ruske vlasti.

Rekao je da “nisu izgubili dostojanstvo i rekli su istinu o Krimu zbog kojeg su izgubili slobodu”.

Dok je to govorio, išli su snimci dopisnika RSE/RL Vladislava Jesipenka, koji je u martu priveden na Krimu i koji je rekao da je mučen dok je bio u pritvoru, javlja Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Jesipenko koji ima i rusko i ukrajinsko državljanstvo priveden je pod sumnjom da je prikupljao informacije za ukrajinske obavještajne službe. Ovaj otac jednog djeteta radio je na Krimu pet godina, izveštavajući o socijalnoj i ekološkoj situaciji na poluostrvu, prije nego što je priveden.

Sud u Simferopolju ga je 15. jula zvanično optužio za posjedovanje i transport eksploziva. On se izjasnio da nije kriv i prijeti mu kazna do 18 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Na hitno puštanje Jesipenka za čija navodna nedjela nema nikakvih dokaza apelovali su zagovornici slobode medija, uključujući Komitet za zaštitu novinara i Reportere bez granica, zajedno s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i američkim State Departmentom.

foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno