14.9 C
Mostar

VLADA RS PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU protiv direktora Agencije za lijekove BiH

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) uputila je u petak, 15. oktobra krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

U prijavi se navodi da je Zolak od 24. septembra koristio svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji RS i BiH “kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u RS, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik”.

DIREKTOR AGENCIJE ZA LIJEKOVE BIH: RS namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik

U prijavi se ističe da je Zolak iznosio neistine, iako je Vlada RS odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u Unverzitetsko-kliničkom centru RS i prijedorskoj bolnici.

“Rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicine”, saopšteno je iz Vlade RS.

Aleksandar Zolak saopštio je 12. oktobra, da se već 17 dana namjerno ne nabavlja medicinski kiseonik u RS u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata.

Kazao je da je to „najbitniji“ od brojnih pritisaka koji imaju za cilj da Agencija za lijekove i medicinska sredstva da „bilo kakvu vrstu saglasnosti kojom bi se „ozakonilo“ korištenje tehničkog/industrijskog gasa u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj“.

Zdravstvene ustanove u RS saopštile su kako na raspolaganju imaju vrlo male zalihe kiseonika za liječenje pacijenata, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Iz Agencije je tada navedeno da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske, jednog od entiteta u BiH, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS.

RSE, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno