14.9 C
Mostar

AMNESTY: Na godišnjicu hapšenja Navaljni i njegove pristalice u ‘živom paklu’

Amnesty International obilježava prvu godišnjicu hapšenja Alekseja Navaljnog, pozivajući međunarodnu zajednicu i ljude širom svijeta da se udruže u pozivu ruskim vlastima da oslobode opozicionog političara.

Taži se i da ruske vlasti stave tačku na njihovu “neviđenu kampanju represije i odmazde” protiv njegovih pristalica za koje kaže da su uništili “sve ostatke prava na slobodu izražavanja i udruživanja” u zemlji.

U godini nakon što je Navaljni pritvoren na moskovskom aerodromu po dolasku iz Berlina, gdje se oporavljao nakon trovanja u Sibiru u avgustu 2020., otvoreni kritičar Kremlja, njegove pristalice i ruske organizacije civilnog društva „pretrpjeli su nemilosrdni napad represija”, rekla je Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu Evropu i centralnu Aziju, u izjavi od 17. januara.

Desetine Navaljnijevih saradnika i pristalica suočeni su s krivičnim gonjenjima zbog lažnih optužbi, dok je sve veći broj njih već u zatvoru, rekla je Struthers,.

Navela je i da su ruske vlasti “ekstremističke organizacije označile i blokirale njihove web stranice”.

Neki od Navaljnijevih saradnika pobjegli su iz zemlje strahujući od političkog progona, “ali sada strahuju da će njihovi rođaci u Rusiji doživjeti sličnu sudbinu neosnovanog krivičnog gonjenja i zatvaranja”, rekla je ona.

“Na godišnjicu njegovog pritvora, Navaljni i politički aktivisti povezani s njim su u živom paklu”, naglasila je Struthers.

Navaljni je priveden na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. januara 2021. godine, a moskovski sud je dvije sedmice kasnije presudio da je, dok je bio u Njemačkoj, prekršio uslove uvjetnog otpusta iz starog slučaja pronevjere za koji se smatra da je politički motivisan.

Navaljnjeva uslovna kazna od tri i po godine iz ovog slučaja pretvorena je u zatvorsku kaznu, iako je sud rekao da će odslužiti dvije i po godine, s obzirom da je bio u pritvoru.

Opozicioni političar tvrdi da je njegovo skoro smrtonosno trovanje nervnim agensom tipa ‘novičok’ naredio ruski predsjednik Vladimir Putin. Kremlj je negirao bilo kakvu ulogu u trovanju Navaljnog.

U junu 2021., dvije organizacije koje je osnovao Navaljni – Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK) i Fondacija za odbranu prava građana (FZPG) – službeno su označene kao „ekstremističke“ i zabranjene. Njihove aktivnosti su od tada proglašene kriminalnim.

U septembru 2021. godine pokrenut je krivični postupak protiv Navaljinija i njegovih saradnika pod optužbom za stvaranje “ekstremističkog udruženja”, dok opozicionom političaru prijeti i do 15 dodatnih godina zatvora ako bude osuđen po optužbama koje uključuju prevaru i pranje novca u vezi navodnom prisvajanju donacija njegovim nevladinim organizacijama.

Već na samom početku ove godine, 14. januara, dva Navaljnijeva saradnika — Leonid Volkov i Ivan Ždanov — dodani su na rusku listu „ekstremista i terorista“, a njihova imovina u zemlji je sada blokirana.

Ždanovljev otac je prošle godine osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu u slučaju korupcije za koji kritičari kažu da je politički motivisan.

„Bezdušne akcije Kremlja, koji su i dalje užasne na ućutkivanju i omalovažavanju Alekseja Navaljnog i njegovih pristalica, moraju da se okončaju sada“, izjavila je direktorica Amnesty Internationala za istočnu Evropu i centralnu Aziju.

Struthers je dodala da narod Rusije „ne bi trebalo da pati od nemilosrdnog gušenja ljudskih prava.”

Prema njenim riječima, više od 360.000 ljudi širom svijeta potpisalo je peticiju koju je pokrenuo Amnesty International u kojoj poziva ruske vlasti da odmah i bezuslovno oslobode Navaljnog.

Evropska unija, Britanija i druge zemlje uvele su sankcije ruskim zvaničnicima zbog zatvaranja i trovanja Navaljnog.

Evropski zakonodavci izabrali su Navaljnog za dobitnika godišnje nagrade Saharov za slobodu misli 20. oktobra, rekavši da je “dosljedno vodio kampanju protiv korupcije režima Vladimira Putina”.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno