21.6 C
Mostar

ESCOBAR SE NEĆE SASTATI SA DODIKOM, planiran susret s Komšićem

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar u nedjelju stiže u prvu službenu posjetu od kako je imenovan na tu funkciju, piše Klix.

Zvanične susrete imat će u ponedjeljak, a kako Klix.ba saznaje Escobar se neće susresti sa svim članovima Predsjedništva BiH, pa tako ni Miloradom Dodikom koji je nedavno iznosio kritike na njegov račun.

 

Planiran je sastanak s predsjedavajućim Željkom Komšićem (DF) te kolegijem oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, a to su Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nikola Špirić (Dom naroda) te Denis Zvizdić, Borjana Krišto i Nebojša Radmanović (Predstavnički dom).

Ovaj američki izaslanik stiže u BiH u trenutku kada se lome koplja za izmjene Izbornog zakona, ali i u trenutku kada Milorad Dodik i njegov SNSD blokira rad državnih institucija te radi na podrivanju i Ustava pokretanjem jednostranih procedura za povlačenje nadležnosti o učešću u državniminstitucijama.

Escobar je nedavno direktno najavio sankcije u saradnji SAD-a i EU zemalja za one koji rade na podrivanju poretka i blokadi državnih institucija kroz donošenje odluka na nivou entiteta kojima se derogira država.

Očekuje se da će nakon ove Escobarove posjete biti poznato više informacija o konkretnim sankcijama i akcijama koje su najavljene, s obzirom da je to i sam Escobar najavio.

Foto: Arhiva
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno