15.5 C
Mostar

NACIONAL: Novi detalji uloge Olega Čavke u slučaju Mamić

Ovaj hrvatski sedmičnik najavio je i svjedoke koji su spremni potvrditi svoje brojne navode o vezama politike i pravosuđa kojima se onemogućuje izručenje Mamića Hrvatskoj.

“Hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac, osoba iz miljea pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića vrlo bliska HDZ-u BiH i njegovu predsjedniku Draganu Ćoviću, te tužitelj Tužiteljstva BiH Oleg Čavka – zadužen za predmet izručenja Hrvatskoj osuđenog i odbjeglog gazde zagrebačkog Dinama, Zdravka Mamića – u bliskim su prijateljskim vezama, a njihove obitelji povezane su i poslovnim interesima”, piše zagrebački sedmičmni list Nacional.

DRŽAVNO TUŽILAŠTVO BEZ KOMENTARA o zahtjevima za izuzeće Tadić iz odlučivanja

Ovaj magazin je u prošlom broju objavio detalje kojima nastoji rasvijetliti trakavicu zvanu Mamić.

List implicira da je Zdravko Mamić “izvršio neku vrstu upada u institucije Bosne i Hercegovine”, a “neke od njih moguće i korumpirao”.

Ističe se i da je Palac ključna veza Mamića prema Tužilaštvu BiH, “odnosno Olegu Čavki”.

“Palac i Čavka bliski su prijatelji. Osobno sam svjedočio jednom od njihovih brojnih susreta u restoranu “Bezdan 21” u Grudama, kada su sami sjedili za stolom dugo vremena i poverljivo razgovarali. A do svakako nije bio njihov jedini sastanak”, prenosi Nacional riječi jednog od sagovornika.

Dodaju i da je izvor voljan “eksplicitno potvrditi” ove, ali i druge navode.

Nacional, međutim, ide i korak dalje.

Ovaj je medij objavio i fotografiju susreta Čavke i Palca u jednom sarajevskom restoranu.

“Sin tužitelja Čavke zaposlen je u tvrtki Central osiguranje. A tvrtka Central osiguranje svoje sjedište ima u Sarajevu, upravo u prostorima nebodera koji je izgradila tvrtka Ljiljanka Palca”, citira Nacional sagovornika.

Dodaju i da su “tajne službe BiH svojedobno istraživale ovog poduzetnika upravo zbog sumnjive prodaje prostora u ovom 18-katnom neboderu”.

Ističu i da je prijateljstvo Palca i Mamića – “javna stvar”.

“Sve ove informacije daju vrlo uvjerljivo objašnjenje zašto se na nedavnom ročištu oko Mamićeva izručenja zahtjevu usprotivio tužitelj Oleg Čavka, premda u tom postupku on formalno zastupa Republiku Hrvatsku. Čavka je koristio neobične pravne argumente i zapravo nastupio u potpunom suglasju s Mamućevom obranom, što je u ovakvim prilikama vrlo rijetka situacija. On je stau uz Mamićeve odvjetnike Ivicu Rajića i Davora Martinovića te ustvrdio da je “nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene anomalije”, odnosno, kako ona formalno jest ispravna, no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke, jer se u Mamićevu slučaju radi o kaznenom djelu davanja dara, koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj”, piše dalje Nacional.

DIPLOMATSKI KRUGOVI?: Bidenova “crna lista” u septembru? Na njoj i Čavka

Ovaj list ističe da Sud BiH odlučuje o predmetu, ali da se suštinski, odluka donosi “u sjedištu HDZ BiH i upravo stoga fotografija poduzetnika i i njihova sponzora Ljiljanka Palaca, koji je Mamićev prijatelj, dodatno dobiva na težini”.

Nacional fokus stavlja na ministra pravde Bosne i Hercegovine Josipa Grubešu, koji je zadnja instanca u postupku. Njegovim potpisom se odobravaju izručenja.

Dodaje se i da cijeli slučaj vode kadrovi Dragana Čovića u Tužilaštvu BiH.

“O njegovu izručenju, naime, odluke na svim razinama zapravo donose dužnosnici direktno povezani s HDZ-om i Draganom Čovićem. Od tužitelja Olega Čavke iz kvote ove stranke, preko glavne tužiteljice Gordane Tadić – jer u hijerarhijskim organizacijama poput ove, nemoguće je da Čavka postupa mimo dogovora s njom – koja je također Čovićev kadar”, piše dalje u tekstu.

politički.ba, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno