10.9 C
Mostar

TAGESZEITUNG: Srpski svet inicira secesiju, Eichhorst ojačala poziciju srpskih i hrvatskih nacionalista

U posljednjem tekstu za njemački Tageszeitung ugledni novinar i dobar poznavatelj prilika u regionu Erich Rathfelder upozorava da predstavnici bosanskih Srba potiču secesiju od centralne vlasti te da je ostalo još šest mjeseci do prve konkretne mjere u tom pravcu.

Piše: Erich Rathfelder│Tageszeitung

Milorad Dodik je pretvorio svoje prijetnje u akciju. Odlukama većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske on je ozbiljno doveo u pitanje državu Bosnu i Hercegovinu, čak i ako se mjere implementiraju tek za šest mjeseci. Srpski nacionalista izaziva sve one koji se zalažu za zapadne vrijednosti, za demokratiju i ljudska prava. I ne samo u Bosni. Dodik može biti siguran u podršku iz Rusije i Srbije.

Strategija za reorganizaciju Balkana izgleda da je dogovorena već duže vrijeme. Činjenica da je Vladimir Putin primio već nekoliko puta Dodika u Moskvi ostaje sporedna napomena. Ključno je da je Rusija osnažila antidemokratske snage na Balkanu u posljednjim godinama i pronašla strateški pouzdanog partnera u predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Čak i više: Putin može utjecati na politiku Evropske unije kroz protivnike liberalne demokratije u Evropskoj uniji, kao što je Viktor Orban. Konfrontacija se ne dešava samo na granici sa Ukrajinom, već i na Balkanu i u samoj Evropskoj uniji. Iznenađujuće je da ni Bruxelles ni Berlin nisu dosad pokušali osujetiti tu strategiju. Vjerovatno je jedna od najvećih grešaka Angele Merkel što se do kraja udvarala srbijanskom diktatoru Aleksandru Vučiću.

A kada je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen imenovala mađarskog diplomatu i Orbanovog prijatelja Olivera Varhelyija, za komesara za proširenje, ona je od koze napravila vrtlara. Pregovarateljica u ime Evropske unije u BiH Angelina Eichhorst ojačala je poziciju srpskih i hrvatskih nacionalista u posljednjim mjesecima. Sada se vide rezultati toga.

Jedina nada za Bosance su nove vlade u Berlinu i Washingtonu. Svi koji žele stati u zaštitu ljudskih prava i vladavine prava moraju odmah reagovati. Jer pobjeda nacionalizma u Bosni protiv je svega što definiše zapadne vrijednosti.

SB, Priredio: S. BEGOVIĆ, foto: RSE
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno