5.9 C
Mostar

U BEČU SE NASTAVLJAJU RAZGOVORI o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma

Pregovori o spasavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. trebali bi se nastaviti 27. decembra u Beču, pri čemu će glavni pregovarač Evropske unije(EU) pozvati da se ubrza tempo pregovora, a američki i iranski dužnosnici izraziti frustracije zbog sadržaja.

EU diplomata Enrique Mora prošle sedmice je na Twitteru objavio datum nastavka pregovora.

“Pregovori u Beču će se nastaviti u ponedjeljak, 27. decembra. Zajednička komisija JCPOA sastat će se kako bi razgovarala i definisala budući put”, rekao je 23. decembra Mora, koji predsjedava pregovorima, pozivajući se na Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

PREMIJER IZRAELA APELOVAO da UN preduzmu akciju protiv Irana

“Važno je ubrzati ritam oko ključnih otvorenih pitanja i krenuti naprijed, blisko sarađujući sa Sjedinjenim Američkim Državama. Dobrodošli u 8. rundu”, dodao je.

Pregovori su ostvarili slab napredak otkako su nastavljeni u novembru nakon petomjesečne pauze nakon izbora tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Diplomate strana koje su još u sporazumu, Kine, Britanije, Francuske, Njemačke i Rusije, učestvuju u direktnim pregovorima s Iranom. Sjedinjene Države su učestvovale indirektno.

U saopštenju EU kaže se da će učesnici “nastaviti razgovore o izgledima mogućeg povratka Sjedinjenih Država(sporazumu) i kako osigurati punu i efikasnu implementaciju sporazuma od svih strana”.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian prošle sedmice je rekao da evropski pregovarači nisu predstavili nikakve “nove praktične inicijative” i da nisu bili konstruktivni u posljednjoj rundi.

NJEMAČKA I FRANCUSKA TRAŽE OD IRANA da se vrati nuklearnim pregovorima

“Ne vidimo poziciju nekih evropskih zemalja kao konstruktivnu, posebno onu Francuske”, rekao je Amirabdollahian, prenijeli su iranski državni mediji.

“Kada kažu da su zabrinuti zbog napretka iranskog nuklearnog programa, mi naglas kažemo: ‘Ako želite da se vaša zabrinutost riješi, onda sve sankcije moraju biti ukinute’.”

Diplomate iz tri uključene evropske zemlje rekle su nakon razgovora prekinutih 17. decembra da pregovarači “brzo stižu do kraja puta”. Oni su izrazili frustraciju novim zahtjevima Teherana posljednjih sedmica, ali su ukazali na “neki tehnički napredak” do sada.

Ruski delegat u razgovorima, Mihail Uljanov, 26. decembra ukazao je na “ohrabrujuću” izjavu pripisanu neidentifikovanom izvoru bliskom iranskoj delegaciji, koji je rekao da su modalitet razgovora i dnevni red dogovoreni u prethodnoj rundi i da bi se diskusije sada mogle “fokusirati na sadržaj”.

Uljanov je retvitovao komentar izvora, koji je rekao da strane “dolaze punom snagom i da će ostati u Beču koliko god bude potrebno”.

MEĐUNARODNI PREGOVORI ZA OŽIVLJAVANJE iranskog nuklearnog sporazuma

Ruski delegat je dodao: „Koliko ja znam, svi ostali učesnici u #Bečkim razgovorima o #JCPOA polaze od sličnih shvatanja”.

JCPOA je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija, ali sankcije su ponovo uvedene nakon što se tadašnji SAD predsjednik Donald Trump povukao iz sporazuma 2018. Teheran, koji tvrdi da je nuklearni program zemlje samo u civilne svrhe, reagirao je postupnim pojačavanjem programa i obogaćivanjem uranijuma znatno iznad pragova dozvoljenih sporazumom.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je prošle sedmice da bi trenutni diplomatski napori usmjereni na oživljavanje sporazuma mogli biti iscrpljeni za “sedmice”, dok je specijalni američki izaslanik za Iran, Robert Malley, upozorio na “period eskalacije krize” ako diplomatija ne uspije da obnovi ugovor.

RSE prema izvještajima Reutersa i AFP-a
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno