28.9 C
Mostar

MINISTRI VANJSKIH POSLOVA G7 pojačavaju upozorenja protiv ruske agresije prema Ukrajini

Dvodnevni sastanak ministara inostranih poslova Grupe sedam (G7) u Liverpulu završava se 12. decembra nakon razgovora u kojima dominira tema masovnog gomilanja ruskih trupa u blizini granice sa Ukrajinom, piše RSE.

SAD i njihovi saveznici u NATO ponovili su tokom prvog dana sastanka 11. decembra da će uvesti teške sankcije ruskoj ekonomiji ako se dogodi invazija na Ukrajinu.

Ako Rusija ne posluša upozorenja, „biće ogromnih posledica i teških troškova, a G7 je apsolutno jedinstvena u tome“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss.

Truss je takođe rekla da G7 – Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Sjedinjene Države, Italija, Kanada i Japan — moraju da „zauzmu stav kao ujedinjeni front protiv agresora koji nastoje da potkopaju slobodu“.

Predsednik SAD Joe Biden je 11. decembra takođe ponovio svoje upozorenje da će se Rusija suočiti sa razornim ekonomskim posledicama ako napadne Ukrajinu.

Biden, koji je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na video-konferenciji 7. decembra, rekao je da je „potpuno jasno stavio do znanja… da će, ako krene na Ukrajinu, ekonomske posledice po njegovu ekonomiju biti razorne, razorne.”

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell, koji takođe prisustvuje konferenciji, rekao je da su ministri odlučni „da nateraju Rusiju da shvati da bi sve što bi moglo da predstavlja napad na Ukrajinu imalo visoku cenu“.

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao je da, uprkos intenzitetu upozorenja, još uvek postoji diplomatski put za deeskalaciju tenzija i pozvao Rusiju da se vrati za pregovarački sto.

Moskva poriče da ima bilo kakve planove da napadne Ukrajinu i ukazuje na navodno agresivno ponašanje Kijeva.

Ministri G7 su takođe razgovarali o povećanoj vojnoj aktivnosti Kine u indo-pacifičkom regionu i pregovorima u Beču da se pokuša oživiti sporazum o ograničavanju nuklearnih ambicija Irana.

Truss je ove nedelje upozorila da su pregovori u Beču „poslednja šansa za Iran da ponovo potpiše” sporazum, koji je trebalo da obuzda nuklearni program Teherana u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija. Nemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock takođe je 11. decembra upozorila da „vreme ističe“ da se pronađe način da se oživi sporazum.

Očekuje se da će izjava o ishodima sastanka, koja će biti objavljena 12. decembra, uključiti zajednički poziv Iranu da ublaži svoj nuklearni program i iskoristi priliku da oživi multilateralni sporazum prema kojem Teheran ograničava program u zamenu za ublažavanje sankcija.

Truss je uoči sastanka rekla da se nada da će članice G7 biti oštrije u odbrani “slobodnog sveta” i da će izjava poslati zajednički signal za slobodu i demokratiju.

foto: AFP
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno