5.9 C
Mostar

HISTORIJSKI MUZEJ BIH: U četvrtak interaktivno predavanje Damira Imamovića

Damir Imamović će 5. augusta u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu održati interaktivno predavanje u sklopu putujuće izložbe Evrovision: Crossing Stories and Spaces.

SevdahLab Damira imamovića pod nazivom “SevdahLab: Sevdah između dva carstva” posvećen je posmatranju sevdaha kroz društvena trenja nastala između historijskih događaja na prostoru Bosne i Hercegovine i okoline.

Nezadovoljavajući se samo teorijskim izlaganjem ustaljenih shvatanja te prateći muzički žanr sevdaha, SevdahLab predstavlja, kako je saopćeno, kreativnu radionicu povezivanja mnoštvo teorijskih, ali i praktičnih uvida.

Ovog puta, Damir Imamović održat će svoje interaktivo predavanje u četvrtak, 5. augusta u 19 sati u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u sklopu putujuće izložbe Evrovizion: Crossing Stories And Spaces. Povod za ovaj događaj je nastavak javnog programa unutar instalacije Pickle Bar internacionalnog umjetničkog kolektiva Slavs and Tatars, koja će tokom ljeta 2021. okupiti i druge poznate lokalne umjetnike čiji radovi, kako je obrazloženo, preispituju granice i mogućnosti jezika.

Program Pickle Bara u Sarajevu, u suradnji sa Slavs and Tatars, kurira Hana Ćurak, mlada sociologinja i feministkinja.

O SevdahLabu i Damiru Imamoviću

SevdahLab je Imamovićev obrazovni projekt počet 2010. godine. Putujući “laboratorij sevdaha” posvećen historiji i estetici ovog žanra, SevdahLab, kako je istaknuto, objedinjuje istraživačku i muzičku stranu Imamovićevog djela u formi interaktivnih predavanja i radionica.

Damir Imamović jedan je od rodonačelnika novoga sevdaha. Njegov individualan pristup ogleda se u, kako je navedeno, prožimanju tradicije, koju baštini i kao pripadnik jedne od najutjecajnijih sevdalijskih porodica, inovativnog skladateljskog, aranžerskog i intepretativnog nadograđivanja sevdalinke te snažnoga oslanjanja na uvide stečene istraživanjem historijskih pisanih i zvučnih izvora.

Dobitnik je prestižne nagrade The Best of Europe britanskog muzičkog časopisa Songlines (2021). “SevdahLab: Sevdah između dva carstava” održat že se u sklopu Pickle Bar, instalacije i rezidencijalno-mentorskog programa kolektiva Slavs and Tatars i koji je i dio izložbe Evrovizion.

Rezidencijalno-mentorski program, kao i instalacija Pickle Bar smješteni su u berlinskoj multikulturnoj četvrti Moabiti odražavaju raznolikost ove četvrti i studija umjetnika.

O izložbi

Integracija Pickle Bara u projekt Evrovizion stvara prostor za lokalne dijaloge na svim stanicama ove putujuće izložbe. Prije otvaranja svake izložbe, mladi lokalni profesionalci (bili oni umjetnici, kustosi ili istraživači) iz svake od lokacija izložbe bit će izabrani za učestvovanje u programu mentorstva u Berlinu.

Tokom ova dva mjeseca oni su integrirani u Slavs and Tatars studio, gdje imaju priliku biti dio mentorskog programa u njihovim ličnim projektima, od kojih neki mogu na kraju biti predstavljeni kao dio projekta Evrovizion. Iz Sarajeva, Slavs and Tatars i IFA su izabrali mladu sociologinju i feministkinju Hanu Ćurak.

Historijski muzej Bosne i Hercegovine moli posjetitelje da se, u skladu s preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Evrovision.Crossing Stories and Spaces je izložba IFA-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji s Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe Instituta Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno