15.5 C
Mostar

HAŠKI OSUĐENIK: U Mostaru uhapšen Vinko Martinović Štela

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u Mostaru uhapsili Vinka Martinovića Štelu za kojim je bila raspisana potjernica iz Hrvatske zbog ubistva Jasmine Đukić u Mostaru 1996. godine.

Martinović je od 2016. godine bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je uspio pobjeći iz zemlje svega nekoliko sati prije izricanja presude. Hrvatska je tada raspisala međunarodnu potjernicu, a Martinović ima i državljanstvo BiH i Hrvatske.

Prošle godine Vrhovni sud Republike Hrvatske povisio je na 10 godina kaznu haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli proglašenom krivim zbog ubistva Jasmine Đukić 1996. godine u Mostaru. Nakon što je prvobitno dobio sedam godina zatvora, tužilaštvo se žalilo i tražilo strožiju kaznu.

Nakon čak četiri ponovljena suđenja Martinoviću je dokazana krivica da je s pripadnicima svoje jedinice, mostarske ispostave tzv. “Kažnjeničke bojne”, u martu 1996. upao u stan Jasmine Đukić na zapadnoj, većinski hrvatskoj strani Mostara. Vlasnicu su ubili kako bi se domogli njenog stana, a nekretninu su kasnije prodali.

Prije toga Martinović je odslužio kaznu od 18 godina zatvora na koliko ga je Haški sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. godine. U zatvoru je proveo dvije trećine kazne, te je u januaru 2012. pušten na slobodu.

Međutim, protiv njega je, tada na snazi međunarodna tjeralica raspisana po nalogu zagrebačkog Županijskog suda, na kojem je još od 1998. optužen za ubistvo žene u Mostaru.

Martinović je te godine za ubistvo Jasmine Đukić bio nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, a suoptuženi Dragan Raspudić zvan Guja na sedam godina. Uoči čitanja presude, Martinović je rekao da je u optužnici jedino istinito njegovo ime i prezime.

Vrhovni sud Republike Hrvatske pet dana prije Martinovićeva izručenja Haškom sudu u augustu 1999. ukinuo presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje. U međuvremenu je Raspudić za ubistvo Jasmine Đukić pravomoćno osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu, koju je odslužio.

Izvor: Klix, Foto: YouTube

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno