5.9 C
Mostar

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA HRVATSKE: Ne radi se o optužnicama za “Bljesak” već zamolnici BiH za pravnu pomoć

Ministarstvo pravosuđa Hrvatske saopćilo je da je u petak diplomatskim putem dobilo zamolnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za preuzimanje krivičnog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije “Bljesak”.

“Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima”, saopćili su iz hrvatskog ministarstva.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je 14 državljana Republike Hrvatske navodno počinilo krivična djela koja BiH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom “Bljesak”.

PROCESUIRANJE HRVATSKIH GENERALA: Bura oko zahtjeva Tužilaštva BiH

“Budući je zaprimljena veća količina dokumentacije, potrebno je izvršiti detaljnu pravnu analizu dostavljenog kako bi se utvrdilo postoje li formalne pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno druge zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći DORH-u”, kažu iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Dalje ističu da će prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Vlada RH voditi računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup krivičnog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona Republike Hrvatske.

“Zaključno, želimo naglasiti da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela te da dostavljene zamolnice ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja'”, zaključeno je u saopćenju.

Izvor: mpu.gov.hr, Foto: Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno