15.5 C
Mostar

UJEDINJENE NACIJE ZABRINUTE zbog veličanja ratnih zločinaca u BiH i Srbiji

Komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u Bosni i Hercegovini i Srbiji u kojima su pojedinci veličali osuđene ratne zločince i zločine, ciljali određene zajednice govorom mržnje i podsticali nasilje u pojedinim slučajevima.

saopštenju od petka, 14. januara, pominju se incidenti koji su se dogodili u više gradova u bh. entitetu Republika Srpska -Bijeljini, Prijedoru, Foči, Gacku, Višegradu, kao i u Brčko distriktu, te u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji.

U incidentima, koja su se dogodili u vreme pravoslavnih verskih praznika proteklog vikenda, grupe ljudi su uz bakljade uzvikivale ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića ili su pevali nacionalističke pesme u kojima se poziva na zauzimanje raznih lokacija u bivšoj Jugoslaviji, navodi se u saopštenju portparolke visokog komesara UN za ljudska prava Liz Trosel (Liz Throssell).

“U jednom incidentu, pojedinci su pucali dok su prolazili pored džamije”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da postoji strah i rizik da će takvi postupci – podstaknuti kontinuiranom zapaljivom, nacionalističkom retorikom i govorom mržnje pojedinih političara – povećavati u 2022. godini, jer su u Srbiji u aprilu najavljeni izbori, a u oktobru u Bosni i Hercegovini, gde je političko okruženje već izuzetno napeto.

Kako se dodaje, incidenti – neki na lokacijama na kojima su počinjeni zločini velikih razmera tokom rata u Bosni i Hercegovini, kao što su Prijedor i Foča – predstavljaju uvredu za preživele, uključujući i one koji su se vratili svojim kućama nakon sukoba.

“Neuspeh da se spreče i sankcionišu takva dela, koja podstiču klimu ekstremne anksioznosti, straha i nesigurnosti u nekim zajednicama, glavna je prepreka za pomirenje i izgradnju poverenja. Kao što smo više puta naglašavali, porast govora mržnje, poricanje genocida i drugih zločina i veličanje ratnih zločinaca na Zapadnom Balkanu naglašavaju neuspeh suočavanja sa prošlošću”, dodaje se u saopštenju portparolke visokog komesara UN za ljudska prava.

U saopštenju se poziva da se vlasti u Srbiji i Bosni i Hercegovini pridržavaju svojih međunarodnih obaveza u pogledu ljudskih prava kako bi osigurale pravo na istinu, pravdu i reparaciju.

“Pozivamo ih da osude i uzdrže se od svakog zagovaranja nacionalne, rasne ili verske mržnje”, zaključuje se u saopštenju.

Zbog nacionalističkih incidenata i uvreda povratnika u nekoliko gradova u bh. entitetu Republika Srpska(RS), Savez logoraša Bosne i Hercegovine (BiH) podneo je 11. januara dve krivične prijave državnom tužilaštvu.

Jedan od incidenata u Srbiji, koji se pominje u saopštenju UN-a, dogodio se u opštini Priboj na jugozapadu države, na granici sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Uz bakljadu na gradskim ulicama tokom noći 7. januara, kada pravoslavni vernici proslavljaju Božić, grupa neimenovanih mladića pozivala na “pucanje u džamije”, a u gradu su osvanula dva grafita podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću, osuđenom za genocid u Srebrenici.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno