26.6 C
Mostar

KURTI: Skupština Kosova će raspravljati o srpskom referendumu

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti najavio je za subotu, 15. januar, vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj će se raspravljati oko pitanja održavanja srpskog referenduma na Kosovu.

Kurti je ovo izjavio nakon sastanka sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini, kome je prisustvovala i predsednica Kosova Vjosa Osmani, te predsednik Skupštine Gljauk Konjufca.

Otvaranje biračkih mesta na Kosovu kršenje Ustava

Državni vrh Kosova je na sastanku sa predstavnicima zemalja Kvinte u Prištini izneo jedinstven stav oko održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova, a to je da pripadnici srpske zajednice mogu da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za Vezu Srbije sa Kosovom u Prištini.

U zajedničkom saopštenju Predsedništva, Vlade i Skupštine Kosova se navodi da je predstavnicima međunarodne zajednice jasno stavljeno do znanja da bi otvaranje biračkih mesta za referendum Srbije na Kosovu, značilo kršenje Ustava i zakona Kosova, kao i međunarodne prakse.

“Institucije su pozvale međunarodnu zajednicu da u odnosu na Kosovo primeni iste standarde kao i za bilo koju drugu državu, jer nezavisnost naše zemlje ne samo da je priznalo većina demokratskih zemalja sveta, već je tu i odluka Međunarodnog suda pravde”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Ustav Kosova, važeći zakoni na Kosovu, kao i međunarodno pravo i međunarodna praksa ne priznaju pravo jedne države da održi referendum na suverenoj teritoriji druge države.

BLINKEN PORUČIO KURTIJU: Vratite zamah dijalogu sa Srbijom

Napominje se da bi referendum na Kosovu organizovale paralelne strukture, koje funkcionišu u sistemu Srbije a koje zvanična Priština smatra ilegalnim.

“(Srbija) želi da iskoristi referendum kao sredstvo da proširi suverenitet na Kosovu. Prema tome, pozicija kosovskih institucija nema veze sa OEBS-om, već se protivi stalnoj tendenciji Srbije da dokaže teritorijalni integritet na Kosovu”, navodi se dalje.

Međunarodna zajednica pozvala je 14. januara Vladu Kosova da dozvoli Srbima da glasaju na predstojećem referendumu kojeg organizuje Srbija.

U zajedničkom saopštenju više zapadnih država izražava se žaljenje što Vlada Kosova nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće sa Kosova tokom referenduma u nedelju, 16. januara.

“Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU”, navodi se u zajedničkom saopštenju Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Srbija 16. januara organizuje referendum za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA: Kosovo da dozvoli glasanje na srpskom referendumu

Nakon poziva Međunarodne zajednice da se Srbima na Kosovu dozvoli da glasaju na referendumu koji organizuje Srbija, oglasio se zamenik ministra spoljnih poslova i dijaspore Kosova, Krešnik (Kreshnik) Ahmeti, uz napomenu da se nijednom državljaninu Srbije na Kosovu ne uskraćuje pravo glasa, ali da se ono “ne može manifestovati kršenjem suvereniteta zemlje”.

“Kao republika, ravnopravni smo među našim susedima u regionu, tako da moramo da pogledamo i njihovu praksu u odnosu na srpsku manjinu i ovaj proces glasanja. Nama je cilj članstvo u EU i moramo da se ugledamo na njih, na praksu u zemaljama članicama prema srpskoj manjini”, napisao je Ahmeti na svom Facebook profilu.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će pripadnici srpske zajednice sa Kosova na referendumu Srbije moći da glasaju putem pošte ili putem Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno