5.9 C
Mostar

VUČIĆ SA DODIKOM prvi put poslije američkih sankcija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Miloradom Dodikom u Beogradu, po prvi put nakon što je početkom godine američka administracija Dodika stavila na proširenu listu sankcija zbog korupcije.

Sastanak u petak, 14. januara nije najavljen na sajtu Predsedništva Srbije. Događaju nisu prisustvovali novinari, osim što je snimljen početak sastanka, a do objave ove vesti nije bilo zvaničnog saopštenja iz Vučićevog kabineta.

Američko Ministarstvo finansija objavilo je 5. januara proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik.

Dodik je, kako je navedeno, potkopavao institucije BiH pozivajući na preuzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska (RS), a dodaje se i kako je Dodik svoj službeni položaj u BiH iskoristio za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD (State Department) dodatno je saopštilo da je na listu sankcionisanih stavljen i bivši predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija, pravni savetnik Milorada Dodika.

Istom odlukom uvedene su sankcije i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke, zbog povezanosti sa Dodikom.

Aleksandar Vučić je 6. januara rekao da se zvanični Beograd ne slaže sa ovom odlukom američkih vlasti.

“Srbija ne misli da je rešenje u sankcijama i nema nikakve sumnje da se Republika Srbija ni u jednoj jedinoj tački, ne samo da se neće saglasiti nego neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda i predstavnika svog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj”, rekao je Vučić novinarima.

Proteklih meseci Sjedinjene Američke Države i Evropska unija traže deblokadu rada bh. institucija, kao i da se odustane od daljih aktivnosti u neustavnom prenosu nadležnosti s države Bosne i Hercegovine na entitet Republiku Srpsku.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

RSE, foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno