23.8 C
Mostar

AVION EUFORA-a NADZIRAO vježbu policije entiteta RS na Jahorini

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (MUP RS) izveli su protuterorističku vježbu na Jahorini, planini istočno od Sarajeva.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač kazao je da je tokom vježbe avion EUFOR-a nadlijetao lokaciju, a da prethodno nisu najavili da će to uraditi.

“Vjerovatno da vide šta se dešava. Mislim da su trebali da najave nešto takvo. Nismo digli drugi helikopter da ne bi došlo do nekog incidenta. Ništa ne krijemo, sve su mogli vidjeli sa zemlje”, kazao je Lukač.

Lukač je medijima rekao i da vježbe nemaju nikakve veze s provokacijom, niti s trenutnom političkom situacijom u BiH.

“Vježbe su ranije planirane. Turistička sezona na Jahorini počinje za mjesec dana, nismo htjeli da radimo vježbu u sezoni nego sad”, rekao je Lukač, komentirajući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je riječ o “provokaciji s ciljem izazivanja konflikta”.

Vježbu u petak, 22. oktobra, zajednički su izveli policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo.

Cilj je bio pokazati kako bi bio spriječen upad terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Jahorina.

Poslije vježbe ministar Lukač s direktorom Policije RS-a Sinišom Kostreševićem otvorio je objekt Policijske stanice MUP-a RS-a na Jahorini.

Lukač je rekao da je cilj stanice da “se svi turisti na Jahorini osjećaju sigurnima”.

Istodobno, MUP RS-a je izveo taktičko-pokaznu vježbu u blizini Mrkonjić Grada, na zapadu BiH. Vježba je usmjerena na sprečavanje krijumčarenja migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji, saopćeno je iz MUP-a.

Nakon što je MUP RS-a najavio vježbe, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića saopćeno je da je riječ o provokaciji, s obzirom na najave entiteta RS i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o povlačenju nadležnosti iz državnih institucija, što je nemoguće prema Ustavu BiH.

Komšić je rekao i da je o tome razgovarao s Gabrielom Escobarom, specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkana.

“U vježbi sudjeluju MUP i žandarmerija RS te je jasno kako je riječ o još jednom provokativnom potezu s ciljem proizvodnje konflikta”, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Protuterorističke timove u BiH imaju entitetska ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno MUP Federacije BiH i RS-a, Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i policija Brčko Distrikta.

RSE, Foto: YouTube
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Popularno